Meer informatie

Hoe bereid ik me goed voor?

Een goed begin is het halve werk. Wanneer je begrijpt wat de kittens nodig hebben, kun je ze de beste zorg bieden. Er is veel informatie beschikbaar op internet en onderaan deze pagina staan de meest gestelde vragen opgesomd. Staat jouw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Veelgestelde vragen

De meest voorkomende vragen en antwoorden

Welke erfelijke ziekten komen voor bij Ragdolls?

Bij de Ragdoll als ras is het belangrijk om te testen op HCM en PKD/CIN. HCM is een hartaandoening waarbij de spierwand van de linkerhartkamer dikker en stijver wordt. Hierdoor kan uiteindelijk het hart niet meer het bloed rond pompen. PKD is een nieraandoening waarbij beide nieren cystes aanwezig zijn die zich vermeerderen en vergroten wat CIN, chronische nierziekte, als gevolg heeft waarbij de nieren het lichaam vergiftigen.

Heeft een Ragdoll echt een soortgenoot nodig?

De Ragdoll is een heel sociaal ras dat niet graag alleen is. Ook wanneer je veel thuis bent is het verstandig om een soortgenoot te nemen omdat wij mensen niet de plaats van een kat kunnen innemen. Ze hebben elkaar om te spelen wat ongewenst gedrag zoals bijten voorkomt. De soortgenoot hoeft niet persé een Ragdoll te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een Europese Korthaar zijn.

Waarom is een stamboom belangrijk?

De oorsprong van het Ragdoll ras kent naast erfelijke ziekten, veel inteelt. Dit blijft een probleem wat veel moeilijkheden met zich mee brengt die verder gaan dan hart- of nierproblemen. De enige manier om dit te voorkomen is door te beschikken over genoeg kennis en inzicht te hebben in de voorgaande generaties van de kat, aangezien de genenpoel in Nederland niet erg groot is.

We willen onze katten graag lang bij ons houden, ze zijn immers onderdeel van ons gezin. Ook al is het niet mogelijk om alles uit te sluiten, het blijven natuurlijk levende wezens. Maar door het uitpluizen van stamboom lijnen en het inzien van testen, kunnen ziektes zo goed mogelijk uitgesloten worden.

Wat voor vachtverzorging heeft een Ragdoll nodig?

Vanuit de oorsprong van het ras heeft de Ragdoll geen ondervacht. De halflange vacht is hierdoor gemakkelijk te verzorgen. Wanneer je de Ragdoll vanaf jonge leeftijd laat wennen aan een borstel en kam is het gemakkelijker de vachtverzorging te onderhouden. Vind de kat het niet fijn om geborsteld te worden? Beloon de kat met een traktatie voor- en tijdens het verzorgen om de spanning te verminderen. Borstel niet te veel, dit stimuleert de haaruitval.

Welk voer is het best geschikt voor mijn Ragdoll?

Het is verstandig om voor de eerste periode jouw Ragdoll hetzelfde voer te geven als wat hij/zij bij de fokker gewend is. Wanneer je besluit om op een later moment over te stappen op ander voer, is het belangrijk om dit geleidelijk aan te introduceren. Ragdolls hebben gevoelige darmen en een plotselinge verandering van het voer kan leiden tot diarree. Meng het gewende voer geleidelijk met het nieuwe voer om de darmen rustig aan het voer te laten wennen.

You cannot copy content of this page